Thursday, December 8, 2016

Reţete de Crăciun (Prăjitură cu brânză de vaci - Cozonac - Toba)

Prăjitură cu brânză de vaci 
CantităţiAluat - 280 g untură, 500 g făină, 2 gălbenuşuri, 30 g zahăr, 100 g smântână, 2 linguri zeamă de lămâie, 1 linguriţă coajă rasă de lămâie, sare
Umplutură - 1 kg de brânză de vaci, 300 g zahăr, 6 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 150 g unt, 150 g stafide, zahăr vanilat
Se amestecă untura cu sarea, zeama de lămâie, gălbenuşurile, smântâna, zahărul şi coaja rasă de lămâie. Se încorporează făina frământând bine, după care se lasă la rece o oră. Aluatul se împarte în două. Se întinde o parte la dimensiunile tăvii. Această foaie se coace pe jumătate în tava neunsă, apoi se pune umplutura şi se acoperă cu cea de a doua foaie. Se dă la cuptor. La foc potrivit, până devine aurie. Plăcinta se pudrează caldă cu zahăr farin.
Brânza pentru umplutură se înveleşte într-o bucată de pânză şi se pune peste un strat de mălai până se absoarbe tot zerul în doua-trei ore. Gălbenuşurile se freacă spuma cu zahărul şi untul. Li se adaugă vanilia, brânza de vaci trecută prin sită, stafidele şi albuşurile bătute spumă.

Cozonac 
Cantităţi: 8 ouă, 1 kg făină, 50 gr dojdie, 300 gr zahăr, 1/2 lapte, 2 plicuri zahăr vanilat, 250gr unt 1 praf de sare, coajă de la o lămâie
Făina se cerne şi se amestecă în ea drojdia. Se separă ouăle: cinci albuşuri se pun deoparte; opt gălbenuşuri şi trei albuşuri se bat bine cu sare. Zahărul se dizolvă în lapte şi apoi se adaugă în lapte gălbenuşurile bătute cu cele trei albuşuri, coaja de lămâie, zahărul vanilat şi totul se amestecă cu făina amestecată cu drojdie până devine un aluat consistent. Când aluatul a devenit omogen, se amestecă cu mâna de la fund către suprafaţă; se pune treptat în aluatul untul tăiat şi care a fost bine frecat de rece ca să nu conţină apă şi se încorporează bine untul. Se lasă la cald ca să crească 1-11 1/2 oră.
Albuşurile puse deoparte se bat spumă tare cu un praf de sare şi cu 500 gr zahăr adăugat treptat şi apoi se adaugă 300 gr nucă măcinată şi se amestecă. Se împarte coca crescută în două, se întinde, se aşează pe ea nuca măcinată şi se rulează. Se ung 2 forme cu unt, se aşează cozonacii în ele si se lasă să crească jumătate de oră. Se pun în cuptorul încălzit, la foc potrivit şi se lasă 30 minute să se coacă. Nu se deschide cuptorul în timpul coptului.

Toba 
Cantităţi: capul de porc (fără creier) împreună cu limba, inima, rinichii, stomacul bine spălat şi curăţat, şorici, 2 foi de dafin, sare, piper, 2-3 boabe de ienibahar
Înainte de a fi puse la fiert, toate bucăţile de carne şi şoricul se spală foarte bine; dacă e nevoie, se ţin puţin în apă caldă şi se răzuiesc cu cuţitul în aşa fel încât să capete un aspect plăcut. Capul tăiat în bucăţi de mărime potrivită, şoricul, limba întreagă, inima şi rinichii se pun la fiert în apă rece împreună cu foile de dafin şi sare. Se fierb pe jumătate, după care se scot şi se lasă să se răcorească. Apoi se dezosează şi se taie în felii potrivit de lungi şi degroase (inima şi rinichii în felii mai mari); limba, curăţată de piele, se lasă întreagă.
În stomacul bine spălat şi răzuit pe dinăuntru, sărat şi piperat, se alternează bucăţile de carne în funcţie de mărime şi de gust, peste fiecare strat punându-se un praf de piper şi foarte puţin ienibahar (în exces, el amăreşte compoziţia). Limba se pune întreagă în lungul stomacului, iar celelalte bucăţi în evantai, având grijă să se pună porţiuni mai groase de la căpăţână printre ele. De aşezarea componetelor depinde aspectul tobei la tăiere. După ce s-a umplut, stomacul se coase la capete şi se pune la fiert în apa în care a fiert carnea. Toba se înţeapă cu o furculiţă sau cu o andrea în câteva puncte şi se lasă la fiert trei-patru ore, după care se scoate şi se pune caldă sub teasc. Se serveşte rece, ca gustare , tăiată în felii nu prea groase, cu lămâie, muştar sau murături.

No comments:

Post a Comment