Thursday, December 8, 2016

Borş acru moldovenesc - Cap de porc cu usturoi - Cartof umplut cu cirnat prajit


Borş acru moldovenesc

Ingrediente: 1 găină, 1 litru apă, 1 litru borş, verdeaţă, o legătură lobodă, sare, tăiţei.
Preparare: Se curăţă găina şi se pune la fiert cu apa rece fără zarzavat. Dupa ce a fiert, se scoate găina pe o farfurie şi în zeamă se pun tăiţeii să fiarbă. Când sunt gata se toarnă borşul clocotit, găina tăiată bucăţi, verdeaţa şi loboda tăiată. Se lasă să mai dea într-un clocot. Acest borş nu se drege.

Cap de porc cu usturoi

Ingrediente: Un cap de porc curatat bine, usturoi 1 capatana, piper boabe, 1 foaie dafin, sare , condimente
Preparare: Capul se pune la fiert cu sare, piper boabe, foaia de dafin,catei de usturoi vreo 6-7, delikat. Dupa ce a fiert capul, se scot oasele, se sareaza si se presara cu boia din abundenta. Se piseaza 5 catei de usturoi care se freaca bine cu sare si ulei pana se ingroasa ca o maioneza, se pune apa sa-l subtiem si-l turnam peste capul codimentat. Se da la rece ptr. cateva ore sa se patrunda bine.

Cartof umplut cu cirnat prajit

Ingrediente:
2 cartofi mari
2 cirnati
2 felii de brinza (topita sau cascaval sau ce vrea fiecare ...)
optional morcovi
sare, ulei
Preparare:
Se curata cartofii de coaja, se gauresc si se face un tunel prin ei cit sa intre cirnatul. Se pun cartofii la fiert in apa sau la abur pe cosuletul special pt abur, timp de 10 minute; se  fierbe si morcovul odata cu ei. in timp ce cartofii fierb se prajesc cirnatii in tigaie: intepati se pun in tigaia cu 1 deget de apa, cind scade apa se pune putin ulei si se prajesc in sosul lor pina se rumenesc. Se scot cartofii si se introduce cirnatul, apoi se pun niste feliute de morcov pe cartofi si cite o feliuta de brinza; se introduce si la cuptor cit sa se topeasca brinza si se serveste cu salata.

No comments:

Post a Comment