Thursday, December 8, 2016

Cartofi gratinati cu cotlet de porc si sos de ciuperci - Ciolan afumat cu usturoi

Cartofi gratinati cu cotlet de porc si sos de ciuperci
Ingrediente: pentru 4 portii:
- 12 cartofi de marime potrivita
- 400 gr cotlet de porc
- 1 conserva de ciuperci
- sare
- piper
Preparare:
Cartofii se spala bine si se pun la fiert cu tot cu coaja. In oala in care fierb cartofii se pune sare dupa gust. Dupa ce se fierb, se pot intepa usor cu o furculita pentru a se vedea daca sunt gata fierti, se lasa sa se raceasca circa 30 minute apoi se curata de coaja si se taie felii ca si chipsurile; feliile sa fie mai groase nu subtiri ca si chipsurile. Intr-o tigaie se pune putin ulei, nu se pune mult ulei pentru ca nu facem cartofi prajiti si se pun feliile de cartofi la prajit circa 15 minute, pana prind o culoare galbuie, iar cand prind putina crusta pe o parte se intorc pe cealalta parte cu o paleta de bucatarie.

Cotletul de porc se taie felii se sareaza si pipereaza, dupa gust si se pune pe gratarul incins dinainte la facut. Dupa 7-8 minute se intoarce pe partea cealalta si tot asa pana se face bine pe ambele parti.
Cotletul de porc se poate face prajit si in ulei dar mai inainte de a fi pus in tigaie, dupa ce este sarat si piperat se da prin putina faina alba pentru a avea un gust mai bun.

Pentru sos se ia 50gr de faina, 2 linguritte de ceapa rasa fin, 2-3 linguri ulei, conserva de ciuperci, sare si piper. Daca ciupercile sunt intregi se taie toate felii. Faina se prajeste la foc mic nu direct pe flacara, amestecind mereu pina cind se rumeneste si capata culoarea maro deschis. Se trage tigaia de pe foc se adauga ceapa si se amesteca un minut. Se stinge cu apa din conserva de ciuperci, se pun ciupercile si se pune iar pe foc si se amesteca sa nu se faca cocoloase si apoi se toarna peste mancarea pentru care a fost pregatit.

Ciolan afumat cu usturoi

Ingrediente:
1 bucata ciolan partea de sus
sare
piper boabe,
foi de dafin,
1 capatana usturoi ( ptr. fiert ) si un pic de delikat la apa in care fierbe ciolanul
3 catei de usturoi
ulei ptr. a freca usturoiul
crema gulyas sau boia
Preparare:
Se pune ciolanul la fiert impreuna cu piperul, foaia de dafin, capatana de usturoi in kukta (oala cu presiune)aproximativ 1 1/2 ora. Oasele din interiorul ciolanului trebuie sa iasa usor, atunci este fiert bine. Se piseaza marunt cele 3 catei de usturoi se pune sare si cu un pic de ulei il frecam sa se ingroase ca o maioneza. Punem apoi in el un strop de cream de gulyas sau 1 lingurita mica de boia.
Dupa ce am dezosat ciolanul il taiem in asa fel incat sa se desfasoare un pic si apoi il ungem cu usturoiul preparat. Il rulam strans intr-o folie si il lasam la rece 1-2 h.









No comments:

Post a Comment