Wednesday, December 7, 2016

Craciunul - Reţete de Crăciun (Bulgari de zapada - Cârnaţi de porc - Colaci de Crăciun)


Bulgari de zapada (lapte de pasare)
Ingrediente: 4 oua, 100 g zahar tos, 500 ml lapte, zahar vanilat.
Preparare: Albusurile se bat spuma (se pot pune 2 albusuri in plus), se adauga zaharul tos 20 g pentru fiecare albus si spuma se bate in continuare pana se intareste ca o zapada. Intr-o cratita de 1, 5 l, se pune laptele sa se infierbante impreuna cu zaharul vanilat. Se ia cite o lingura cu varf din spuma si se pun 2-3 bulgari unul langa altul in laptele fierbinte si se lasa la fiert 1 min. Cu restul de spuma se va proceda la fel. Intr-o cratita mica galbenusurile se freaca cu o lingura de zahar si se dilueaza cu 50 ml lapte rece, apoi se toarna in suvoi laptele fierbinte in care au fiert bulgarii, amestecandu-se tot timpul. Dupa aceea craticioara se pune pe un vas cu apa clocotita iar compozitia se bate 10 min. Galbenusurile leaga lichidul in care se pun, numai daca se infierbinta, fara sa ajunga la punctul de fierbere. Dupa ce s-a racit, se toarna in jurul bulgarilor, avand grija sa nu-i pateze.

Cârnaţi de porc
Cantităţi: 1 kg de carne de porc, 150 g slănină, 1 căpăţână de usturoi, 30 g sare, 1/2 linguriţă piper, 1 vârf de cuţit mirodenii pentru cârnaţi, intestine de porc.
Se trec de două-trei ori prin maşina de tocat carne grasă de la gâtul porcului, pulpă şi muşchi în părţi egale. Se adaugă bucăţile mici de slănină tocată, usturoi pisat, sare, piper, mirodenii. Se frământă totul bine, adăugând şi puţină zeamă de carne.
Se ataşează la maşina de tocat tubul special pentru umplut cârnaţi. Intestinele, bine curăţate şi spălate, se umplu cu compoziţia încet şi nu prea îndesat, ca să nu se spargă.
Cârnaţii se servesc proaspeţi, prăjiţi în untură, dar se pot de asemenea zvânta şi afuma.
Colaci de Crăciun 
Colacii preparaţi la Crăciun din aluat dospit de femeile "curate", mâncaţi la mesele şi ospeţele rituale, dăruiţi colindătorilor şi, prin pomană, spiritelor morţilor sunt alimente sacre fără de care nu se poate concepe petrecerea sărbătorilor Crăciunului. Ei pot avea forme de cerc, potcoavă şi stea, închipuind Soarele, Luna şi stelele de pe Cer, de păpuşa şi cifra opt(8), care reprezintă trupul antropomorf al divinităţii indo-europene şi creştine, de cerc umplut, fără gaură la mijloc, reprezentând divinitatea neolitică geomorfă, şi de diferite animale şi pasari sacre (taurul, pupăza etc.).

Cantităţi: 1 kg făina, 50 g drojdie, 1 pahar mare de lapte, 250 g ulei, 50 g unt topit, 8 ouă, 300 g zahăr, 2 linguri rom, 2 linguri smântâna, 1 linguriţă sare, vanilie, coajă de lămâie rasă, 100 g stafide, 1 ou pentru uns, puţin zahăr pentru presărat.
Din făina cernută se prepară mai întâi maiaua. 0 parte din făină se opăreşte cu 3/4 pahar de lapte clocotit, se amestecă bine până se răceşte, se adaugă drojdia dizolvată în restul de lapte uşor călduţ. Se amestecă bine şi se lasă să crească. În timp ce maiaua creşte se bat gălbenuşurile (ajutor) pe marginea aragazului şi se amestecă cu sare şi zahăr până ce acestea se topesc fără să se încălzească prea tare compoziţia.
Se adaugă apoi 2 linguri de ulei, rom, smântână, vanilie, stafide şi coaja de lămâie. Dupa ce se amestecă bine se adaugă albuşurile bătute spumă şi se pune totul peste maiaua crescută. Se amestecă uşor cu restul de făină şi se începe frământatul care durează cam 1/2 oră, până ce coca nu se mai lipeşte de mâini. Se începe încorporatul uleiului amestecat cu untul călduţ. Se netezeşte la sfârşit coca, se acoperă vasul şi se lasă să crească. O cocă reuşită creşte în circa 4 ore. Coca crescută se aşează în forme unse, pregatite astfel: se iau bucăţi de cocă, care, după apreciere, ar umple forme cam ceva mai mult de jumătate. Se lucrează pe planşetă şi cu mâinile unse cu grăsime. Se întinde coca cât lungimea formei, se unge cu unt sau cu ulei şi se rulează. Rulourile se pot împleti în două sau în trei şi în acest caz vor fi subţiri, iar dacă rămâne un singur rulou, acesta se face mai gras. Se fac rulouri subţiri şi atunci când cozonacul se umple cu nuci, rahat, cacao etc. Coca crescută în forme se unge cu ou bătut, se presară pe deasupra cu zahăr tos sau cu mac. Se pot adăuga şi bucăţi de miez de nucă. Se coc la început la foc domol, iar după 1/4 oră la un foc potrivit. Se încearcă des ca să nu stea mai mult de 3/4 oră în cuptor, deoarece se înnegreşte.

No comments:

Post a Comment